HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS ENFEKSİYONU

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

VERRUKA SİĞİL NEDİR?

Papovavirüs grubuna ait bir DNA virüs enfeksiyonudur. Doğrudan veya dolaylı temas ile bulaşırlar. Deri bütünlüğünün bozulması bulaşı kolaylaştırır.

İmmun direncin daha düşük olduğu ve deriye direkt temasın daha yoğun olduğu çocukluk çağlarında sıktır. Yine et ve balık ile uğraşanlarda sıktır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde yaygın döküntü görülebilir.

Human Papilloma Virüs Enfeksiyonu

EN SIK GÖRÜLEN TİPLERİ

  • Ayak tabanına yerleşen verrüler: Genellikle tek, ağrılı, sert ve kabarık olurlar. Nasır ile karışabilirler. Hücrelerde çok sayıda virüs partikülleri bulunur. Yürüme ile ağrı artar. Ayak tabanı (planter) verrülerin sayısı çoksa mozaik verrü adı verilir. Daha düz ve ağrısız olmaya eğilimlidirler.

  • Verruka vulgaris: Humanpapillomavirüs tip 2, nadiren 1, 4, 7 sorumludur. Deri ve mukozalarda herhangi bir bölgeye yerleşebilirler. Atopik bireylerde daha sık görülürler ve genellikle birden fazla verrü oluşur. Genellikle ele yerleşirler. Tırnak etrafına yerleşim daha çok tırnak yiyenlerde sıktır. Deri renginden biraz daha koyu renkli kabarıklıklardır, çevresine yayılabilir.

  • Plan (yassı) verrüler: HPV tip 3, daha az oranda 10, 27, 41 sorumludur. Daha çok yüze, boyuna ve el sırtlarına yerleşir. Deriden hafif kabarık, 2-4 mm çaplı, üzerleri düz, hafif kızarık veya deriden biraz koyu renkli kabarıklıklardır. Traş ile sayıları artar.

  • Filiform verüler: Daha çok erkeklerde, yüz ve boyunda grup halinde yerleşirler. Üzerlerinde parmaksı -uzantılar dikkati çeker.

  • Anogenital verrüler: Klinik olarak 3 tipi mevcuttur: condyloma acuminata, condyloma plana, dev verrüler. Karsinomla ilişkili olduklarından hastaların iyi izlenmeleri gerekir.

  • Oral verrüler: Küçük, hafif deriden kabarık, pembe-beyaz kabarıklıklardır. En çok yanağa, diş etine, dile ve sert damağa yerleşirler.

  • Epidermodysplasia verrusiformis: HPV tip 5, 8, 9, 12, 14, 15, 17, 19 ile ilişkilidir. Bu özel klinik tabloda hastalar HPV enfeksiyonuna bir yatkınlık taşımaktadırlar. Olguların %25’inde otozomal resesif bir kalıtım söz konusudur. Çocukluk çağlarında başlar ve ömür boyu devam eder. Deri lezyonları, daha çok el sırtları, yüz ve ekstremitelere yerleşen üzerleri düz papüllerdir. Diğer verrülere nazaran daha düz bir yüzeye sahiptirler. Ayrıca gövdede eritemli ve hipopigmente plaklar eşlik eder. Olguların %30-60’ında, özellikle güneş gören yerlerde skuamöz hücreli karsinomlar gelişir.

  • İmmunsuprese kişilerde HPV enfeksiyonu: İmmunsupresyon altınaki kişilerde, örneğin HIV+ lerde, transplant olgularında HPV enfeksiyonu daha sık ve yaygın görülmekte, malignite gelişme riski artmaktadır.
human_papilloma_02.jpg

İLETİŞİM BİLGİLERİ

info {@} sibelalper.com.tr

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

VKV Amerikan Hastanesi, Dermatoloji Kliniği,
Güzelbahçe Sok. No.: 20, 34365, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye

Site Kullanım Koşulları ve Gizlilik

© 2024 Prof. Dr. Sibel Alper. All Rights Reserved.

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.
Sitemizde anlatılan tüm cerrahi işlemler hastane ortamında uygulanmaktadır.

ByFlash Agency

Please publish modules in offcanvas position.